Inventering dag 3 – Vit Priorat

Så har turen kommit till Celler Devinssi och distriktet Priorat i södra Katalonien. Här är de kända för sina kraftiga röda viner och för sin skifferjord (Llicorella). Vad som är mer sällsynt är vita viner som endast står för 5% av den totala produktionen. Wine Stories har såklart letat reda på ett av guldkornen som endast produceras 600 flaskor av.

Mas de les Valls Blanco 2015, 269 kr (ord 319 kr) Ett fylligt vitt vin med halmgul färg. Aromer av timjan, fänkål, laurel som är typisk vegetation i Priorat. Även toner av bakat äpple, tropisk frukt och blommor av limeträd. Balanserad syra och god styrka. I eftersmaken känner man en diskret ton av rök. Handskördat och selekterat i vingården för att sen jäsa på ståltank under strikt temperaturkontroll. 3 månader på franska ekfat 225 l. Druvor är Garnacha blanca, Pedro Ximenez och den blå Cariñenan.

Passa på att förvärva några flaskor och varför inte kombinera i en låda med 3 st av deras röda vin http://winestories.se/produkt/mas-de-les-valls-2014/ nu 259 kr.

Välkomna att prova Priorat! Läs mer