Summering Spanska Vindagarna

Så var nu Spanska Vindagarna för 2017 avslutat. Eller ska jag säga att det nu bara är början…

Wine Stories var på plats i dagarna två. På lördagen var slutkonsument inbjudna. Det var kul att få träffa så många intresserade livsnjutare! Det märktes att folk var där för att söka nytt och spännande. Inte minst visade Master Class med Johan Franco Cereceda på detta då provningen var helt fokuserad på vita viner! Där hade Wine Stories med ett vin från Esteve i Gibert. Deras Les Vistes gjort på 100% Xarel-lo.

På måndagen var bransch på plats. Där var allt från vinjournalister, sommelierer, kockar, andra importörer, systembolaget till studenter. Också här ett sökande efter det nya. Här hade fd sommelieren på El Bulli bjudits in för att hålla ett seminarium. Han pratade om att det är tillbaka till ursprunget i Spanien. Små okända druvor är på frammarsch. Hallå Sumoll säger jag! Den hade han med på kartan och vår enda svenska Master of Wine Madeleine var förbi Wine Stories och provade Sumoll.

Viner som visade på störst intresse var svala röda viner som inte legat alltför länge på fat, vita viner på annorlunda druvor, prestigecava. Tips att prova från Wine Stories:

Llopart Cava

Esteve i Gibert. Alla viner! Unikt småskaligt och endruvsviner som faschinerar.

Sameiras. Galicien ligger rätt i tiden med sina svala röda och eleganta vita viner.

 

Så summa summarum, Spanien är på gång!