Katalonien Oktober 2016

Vi älskar såklart att resa till platserna vi väljer vin ifrån och ser också att det är ett måste för att lära känna regionen, dess vinmakare och vinerna. Här delar vi med oss av våra berättelser från våra resor.

Katalonien Oktober 2016

Dag 1 Barcelona denna underbara stad!

Det blev bara en kort visit i Barcelona som så ofta nu för tiden. Det finns något som lockar inåt landet som stavas VIN. Men jag hann med ett besök på Monvinic. Om det är vin och mat som är ert fokus, så missa inte denna häftiga vinbar. Ett gediget arbete har lagts ned på att hitta fantastiska viner och kombinationerna med maten som vår sommelier Bernard lagt ned sin själ i var verkligen häftiga!! Klart jag blev lite stolt när jag såg att flera av producenterna som Wine Stories jobbar med fanns med på listan.

 

Dag 2 Pla de Bages med en återblick tillbaka i tiden

Ca 1 1/2 timme nordväst om Barcelona hittar vi DO Pla de Bages. Inte så känt för oss svenskar men här finns spännande saker att upptäcka, både vad gäller vin och natur. Vi fick chansen att bli guidade av Bages Terra de Vins i Sant Llorenc del Munt i l’Obac Natural Park och fick oss en historielektion i hur man jobbade i vingårdarna förr i tiden. De har massor med spännande guidade turer man kan boka med fokus på vin, historia, natur. Spendera en dag här uppe och du kommer få fina minnen att ta med hem!

Wine huts Pla de BagesPicnic Pla de BagesDet är svårt att tänka sig att det som nu är en park full av skog, då hade planterade vingårdar överallt. Mitt i skogen hittar man dessa små hyddor av sten som då användes för att producera vin. Det var för långt att frakta druvorna till gårdarna så man lät bygga dessa för att underlätta arbetet. Här jästes vinet och sen fraktade man det till platsen för konsumtion i lädersäckar.  Det var i slutet av 1700-talet som de byggdes flest av dessa stenkar och det är först under de senaste 10 åren man hittat dem i skogarna i regionen. Om det är mödosamt att vara vinbonde idag, tänk er då! Bättre hade vi det som avslutade vandringen i skogen med en trevlig picknick. Här bjöds på typiska viner från Pla de Bages gjorda på druvorna Sumoll, Picapoll blanc och Merlot.

 

 

 

Dag 2 Oller del Mas, fyllt av fart!

Vino Oller del Mas

img_0538I DO Pla de Bages hittar vi vingården Oller del Mas som är kända för sina vingårdsbesök. Vi blev väl mottagna och jag bjöds på den snabbaste turen genom vingårdar jag varit med om.

 

 

 

Dag 2 Llopart, där lugnet infinner sig och Cavan flödar

Picknick Llopart

Bussen tar oss vidare från Pla de Bages och efter en dryg timme landar vi i DO Penedès. Vi får ett varmt välkomnande av Jesi och Christina på Cava Llopart. Här infinner sig lugnet. Vi tas med ut i vingårdarna och där väntar en underbar picknick som såklart matchas med deras Cava. Efter att vi är mätta och nöjda får vi hjälpa till med skörden lite. Skönt att få jobba för brödfödan! Sen tas vi på en tur genom vingårdarna, det gamla lanthuset och till slut till det moderna vineriet. Det här är en gård med högklassiga produkter. De jobbar ekologiskt med endast egna druvor, och gör Reserva och Gran Reserva. Dvs Cava som lagrats minst 18 månader på jästfällningen. Ett fantastiskt besök som kan kombineras på flera olika sätt och det endast 45 min från Barcelona.

 

 

 

Dag 3 Terres de L’Ebre med sin underbara natur

Nu har vi kommit längst söderut i Katalonien och inåt landet en bit. Här väntar storslagen natur, fullt med aktiviteter och såklart grymma viner. Här är det den vita Garnachan som sätter nivån! Passa på och njut av landsbygden och leta upp de små hotellen. Vi bodde på  Hotel Les Capcades. De har även en mycket bra restaurang så man slipper ta sig ut på kvällen efter en aktiv dag.

 

 

 

Dag 3 Via verde – Den vita Garnachans hjärta

via-verde-terra-alta

Via Verde, den gröna vägen, är en gammal väg som användes för tåg förr i tiden. Här kan man nu cykla genom Terra Altas storslagna landskap. En av de bästa aktiviteterna för veckan, och då ska tilläggas att jag inte är någon cykelfantast. Det underlättade ju att det sluttade lite lite neråt hela tiden och att vi blev belönade med en varm källa och vinprovning vid vårt mål. Här är det Garnacha Blanca som gäller för fulla glas!

 

 

 

Dag 3 Grape Harvest Mas Roig

spanska-viner-skord-montsant

På eftermiddagen bar det av till DO Montsant där man var mitt uppe i skörden. Det var bara slänga av sig tröjan och ge sig ut på de stekheta vinfälten. Hatten av för de som gör detta veckor i streck!! Efter provning av viner på Mas Roig bar det av till den gulliga lilla byn Falset. Ett perfekt ställe att bo i med närhet till vingårdar i både Montsant och Priorat. De har också flera mycket bra vinbutiker inne i byn samt ett bra urval av restauranger. Vi bodde på Hostal Sport där man blir väl omhändertagen och kan njuta av deras kunnande om vinerna i trakten.

 

 

 

Dag 4 Monastery of Santa Maria d’Escaladei

escaladei-priorat-winetours

Vad vore ett besök i Priorat utan det mytomspunna Escaladei. Här guidades vi av Rachel på Visit Priorat som kan allt och lite till om Priorat.

 

 

 

Dag 4 Siurana, med utsikt över Priorat och Montsant

mat-vin-siurana-montsant-katalonien

Åk upp till Siurana och njut av fantastisk utsikt! Stanna för lunch på Restaurant Els Tallers

 

 

 

Dag 4 Vinseum och Klocktornet i Vilafranca

skal-vilafranca-penedes-spanska-viner

Skål och tack för denna gången!